Gebruikerslogin

  • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /var/www/vhosts/vkconline.nl/httpdocs/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/vhosts/vkconline.nl/httpdocs/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.

Geschiedenis

Oprichting

Op 28 maart 1929 werd de vereniging G en O opgericht, de vereniging speelde in een wit / zwart tenue, wat de naam betekent is niet geheel duidelijk, waarschijnlijk "Getrouwd en Ongetrouwd" of "Genoegen en Ontspanning". Zo rond 1933 werd deze naam veranderd in VKC, genoemd naar de boerderij het Voorwerk. Ook werd in die tijd het tenue veranderd in wit / rood waar de club nu nog steeds in speelt. Het terrein waar VKC eerst speelde was op het land van boer Bottema en wel op het 'bargekamp', wat betekende dat voordat het veld bespeelbaar was eerst de koeienplakken moesten worden verwijderd, na een tijdje werd dit beter en kreeg men in de boerderij een kleedruimte ter beschikking. Bottema werd voor zijn gulle daad beloont met de titel erelid.

Eerste stappen

VKC schreef zich in bij de FKB en mocht daar in de 2e klasse spelen, enkele jaren later speelde het nadat men kampioen was geworden in de 1e klas, toen men degradeerde daalde ook het ledenaantal sterk, naar slechts 15 leden, aangezien men 12 man in het veld moest hebben staan, omdat men toen nog met 3 vakken speelde, net genoeg om 1 team te laten spelen. Maar er kwamen betere tijden en in 1936 kon er zelfs 2e team op worden gezet en later ook nog een 3e. In 1939 komt er in Siegerswoude een meester Poortinga wonen, hij had geen verstand van korfbal maar was in de volgende jaren een zeer belangrijke figuur binnen VKC. Hij schreef in o.a. in het RWN onder de naam Steven Stikelstekker.

Op 4 juni 1941 kwam de eerste Read Wyt Nijs uit. In de oorlog was er een grote sprong voorwaarts voor VKC; in 1942 werden zowel het 1e als het 2e kampioen van hun poule en beiden haalden de finale die ze allebei jammer genoeg verloren. Dat jaar kreeg VKC een brief van de NKB (nu KNKV) met het verzoek zich over te laten schrijven naar competitie van de NKB, VKC ging na enig overleg, omdat er nogal wat extra kosten aan waren verbonden, op het verzoek in. VKC werd in de 2e klas geplaatst. In het eerste jaar werd de competitie niet uitgespeeld, omdat het reizen naar de uitwedstrijden bemoeilijkt werd doordat er een tekort aan fietsbanden. Doordat de heer van der Velde een boerenwagen ter beschikking stelde kon VKC blijven reizen, desondanks bleef het moeilijk om te blijven spelen; er kwam een tekort aan heren en er werd een team geschrapt. In 1944 werd geen competitie afgewerkt, er werden alleen een paar bekerwedstrijden en series gespeeld.

Hoogtijdagen

Na de oorlog steeg het leden aantal naar ongeveer 80 senioren en junioren. VKC werd in het seizoen '45-'46 in de 1e klasse geplaatst, dat jaar eindigde VKC op de 5e plaats. Het volgende jaar verliep veel voorspoediger dan het seizoen '45-'46; VKC en Vitesse uit Beilen speelden op 8 juni een beslissende wedstrijd welke in het voordeel van VKC uitviel, VKC won met 5-4 en werd daardoor kampioen van het noorden! Dat jaar werden er twee kampioenswedstrijden thuis gespeeld, tegen Rigtersbleek Enschede (2-2) en tegen Westerkwartier Amsterdam(4-9). Ook het volgende seizoen ging zeer goed; VKC en Vitesse eindigden gelijk en er moest een beslissingswedstrijd worden gespeeld, deze wedstrijd werd een geweldige 'thriller' na de officiële speeltijd stond het 4-4, dus volgde er een verlenging van 2x 7 1/2 min. hierin kwam VKC achter met 6-4, maar kwam terug tot 6-6. Er moesten strafworpen genomen worden, die door Vitesse gewonnen werden. In '49 had VKC de eer het vierprovinciëntoernooi te organiseren, omdat het eigen veld te klein was werd het gespeeld op het land van Barteld van de Meer (Binnewei 39), schuren dienden als kleedkamers. In het team van Friesland speelden toen 5 VKC'ers. In 1950 werd WWMD kampioen, het 3e werd dat jaar eerst kampioen van de 1e klas van de FKB en later ook nog kampioen van Friesland, dit was de eerste keer dat een reserve twaalftal kampioen van Friesland werd. Hierna ging ook het 3e naar de competitie van de KNVK, ook het 2e speelde in die tijd hoog het was het enigste reserve team in de 2e klasse van de KNVK. 1951 was een zeer goed jaar voor VKC het 1e werd voor de 2e keer kampioen, het kon met nog 3 wedstrijden te spelen al de vlag uithangen om dat alle wedstrijden gewonnen waren. In de kampioenscompetitie werd VKC gedeeld derde met Deto, dus waren ze toen om het maar zo te noemen 3e van de wereld (aangezien Nederland de grootste korfbalnatie is). Ook 1952 was een goed jaar met zo goed als hetzelfde team werd er in de competitie maar 1 wedstrijd namelijk die tegen Vitesse verloren en was het logische gevolg dat ook in '52 VKC kampioen werd. Na in '53 tweede te worden werd VKC in 1954 voor de vierde en laatste maal kampioen van het noorden, dat jaar werd VKC nog 4e in de kampioenscompetitie.

Terugval

Het hoge niveau kon jammer genoeg niet vast gehouden worden en vanaf 1956 begon de teruggang, dat jaar kon VKC maar 2 twaalftallen aan de competitie meelaten doen vanwege het gebrek aan spelende leden. Het volgend seizoen konden er wel weer 3 teams meedoen, maar het 2e degradeerde zei het vrijwillig naar de 3e klas van de KNKV. In de winter van 1958-1959 nam VKC voor het deel aan een microcompetitie dit vond plaats in de veilinghallen in Groningen, VKC won deze competitie door uit 8 wedstrijden 15 punten te halen In het seizoen '59-'60 werd het junioren team in het eerst seizoen dat zij bestonden direct kampioen en ook het volgende seizoen werden ze kampioen om later dat jaar ook nog kampioen van Friesland te worden. Ook deze 2 seizoenen deed VKC mee aan de in Groningen gehouden microcompetitie nu met 2 teams welke beide jaren beiden als eerste eindigden. Na 1964 ging het snel het jaar ervoor was het 1e de degradatie net ontlopen, maar door het vertrekken van veel geroutineerde spelers, moest VKC 1 dat jaar een treetje lager spelen. 1966 was het dieptepunt uit de geschiedenis van VKC; het eerste degradeerde naar de 3e klas, het tweede moest uit de competitie worden teruggetrokken vanwege een tekort aan spelers, ook de traditionele VKC serie welke altijd in het tweede weekeind in augustus werd gespeelt kon niet doorgaan wegens gebrek aan deelname; er schreven maar 2 verenigingen in te weten WWMD en DES, terwijl er tijdens de gloriejaren ongeveer 64 teams meededen waarbij zelfs verenigingen uit het buitenland waren.

Opleving

Na een aantal jaren in de middenmoot van de 3e klasse te hebben gespeeld was er wel een stijgende lijn bij VKC: in 1974 kwam er een derde en in '78 zelfs een vierde team bij. Het 1e team begon ook weer beter te spelen, in 1980 werd zowel op het veld als in de zaal het kampioenschap binnengehaald. Het kampioenschap op het veld was zwaar bevochten; de laatste wedstrijd was tegen Wez Handich, dat op gelijke hoogte stond, de wedstrijd eindigde gelijk (9-9) door een doelpunt in de laatste seconden, waardoor er een beslissingswedstrijd moest worden gespeeld, die werd door VKC gewonnen met 6-4, hierdoor kwam VKC in de 2e klas. 2 jaar na dit kampioenschap werd er in de zaal alweer gepromoveerd nu naar de 1e klas, dit kwam doordat men dat jaar voor het eerst de regeling in had gesteld dat ook nummers 2 konden promoveren en het volgend jaar werd er ook op het veld gepromoveerd nu wel door een kampioenschap. In het seizoen '86-'87 degradeerde VKC weer (zaal en veld) naar de 2e klas. Het seizoen ervoor werd nog net de degradatie ontlopen door als 3e van onderen te eindigen en de beslissingswedstrijd te winnen. Het succes van VKC in deze jaren is veelal te danken aan Tonnie Wever die na eerst de junioren te hebben getraind, de selectie van de senioren voor zijn rekening nam. Tonnie Wever is door zijn verdiensten lid van verdienste geworden bij VKC.

Stand van zaken

Na een groot aantal jaren in de vierde klasse te hebben gespeeld, lijkt VKC weer op de weg omhoog. Het dieptepunt was de theorethische degradatie naar de vijfde klasse in de zaal, uiteindelijk kon VKC in de vierde klasse blijven spelen door een vernieuwde competitieopzet. In 2004 promoveerde VKC zowel in de zaal als op het veld naar de derde klasse. In de zaal was daar een beslissingswedstrijd tegen de Waterpoort voor nodig. Op het veld werd het kampioenschap bij de enige overgebleven concurrent Wêz Fluch bezegeld. Op het veld werd in 2012 promotie naar de tweede klasse afgedwongen, waar VKC momenteel verdienstelijk meedraait. In 2013 werd ook in de zaal het kampioenschap gepakt, dit keer in de Oostelijke poule waar Atalante uit Apeldoorn tot aan de laatste wedstrijd conurrent voor de Siegerswoudsters bleef.